UPC SPEELT VIES SPELLETJE MET KLANT IN DE RECHTBANK

UPC SPEELT VIES SPELLETJE MET KLANT IN DE RECHTBANK


upcBelofte maakt schuld

Dit is een waarschuwing naar alle UPC klantenservice, upc weet niet wat service is laat staan VIP Service. Als u in de problemen komt met upcin dit geval door het slechte internet aansluiting met heel veel storing vooral voor dat het begint te regenen en als het onweerde dan valt internet uit. upc belooft een tegemoetkoming maar u moet eerst het abonnement door blijven betalen. Als je eens eindelijk door de wacht komt moet je eerst al hun regels volgen anders zijn de monteurs kosten voor de klant, dit gesprek voert u dus via de telefoon anders kan het niet, een ander manier van communiceren met upc gaat via het mail systeem van de website, nou komt het, als UPC het niet meer weet na herhaaldelijke malen telefonisch contact wat trouwens opgenomen word voor trainingsdoeleinden, word hun toch geleerd om een klant dan maar naar een ander aanbieder toe te verwijzen. en je in de oor ophangen.

Als je dat dus doet, naar een ander aanbieder gaan op aanraden van upc pleeg je volgens UPC contractbreuk.

– Bij de rechtbank kan je telefonisch contact met upc niet bewijzen.

– email ook niet want dat gebeurt via het mail systeem van de website, tenzij alle correspondentie tussen upc van tevoren heeft gekopieerd, want als u geen klant meer bent kun je ook niet meer inloggen op de website.

upc heeft er zelf een rechtbank zaak van gemaakt, daar kwamen ze met een schikking wat weer gelijk staat aan de niet betaalde 3 maanden voor het contract afliep, dus geen vergoeding, (van het eerst jaar van het contract kreeg je nog 80 euro). dus er niet mee eens

– vervolg zaak verloren

– UPC Vind dat er nooit geklaagd is en er ook geen bewijzen zijn geleverd

Hoe laag kan je zijn, door de telefoon alles beloven als puntje bij paaltje komt weten ze nergens van.

-Hoger beroep volgt